Utbildning

Istället för studiecirkel (som kräver administration och formaliteter) satsar vi på att etablera intressegrupper. Det innebär att några (kanske 4-6 personer) träffas ett antal gånger för att dela med sig av kunskaper och fördjupa sig i något speciellt ämne.

Till hösten planerar vi att starta upp tre intressegrupper:

Makrofotografering (sammanhållande: Eva)

Insekter, industri, blommor och bakgrunder – allt detta ska vi avhandla under denna kurs. Första träffen kommer innehålla grundläggande teknik kring makrofotgrafering och vad det är för något. Andra träffen har fokus på komposition och tredje koncentrerar vi oss på bakgrunder. På sista träffen sätter vi ihop ett digitalt kollage av bilder vi har tagit under kursens gång samt sammanfattar vad vi lärt oss. Till varje träff uppmuntras deltagarna till att fotografera makro med tema (hemläxa). Målet med kursen är att lära sig mer om makrofotografering och få inspiration till att göra tjusiga makrobilder.

Studiofoto (sammanhållande: Sigge)

Planen är en första träff för att diskutera lite grundläggande om
ljussättning, kontraster, nyanser, och att lösa problem, exempelvis
vit vas mot vit bakgrund eller att få rätt perspektiv och snygga
reflexer på ett glas eller flaska. En träff kan sedan ägnas åt att skapa
och fotografera några stilleben (kanske ett klassiskt motiv med
fruktfat) medan en träff ägnas åt olika typer av porträtt (high-key,
low-key, film noir).

Landskapsfoto  (sammanhållande: Annika och Ronny)

Vi lär och utvecklas tillsammans. Bland annat om ljusets betydelse, komposition och användning av filter. Gruppen bestämmer tillsammans innehåll och upplägg vid första träffen, t ex om vi ses och fotograferar tillsammans eller om vi gör en uppgift själva mellan träffarna. Inspiration kan hämtas från Moderskeppets kurs Fotografera landskap med Patrik Larsson.